AIF-2016 ro

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii nu mai vrea achizitii de material rulant vechi

  • -

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii nu mai vrea achizitii de material rulant vechi

Category : Ştiri


„Impreuna cu colegii de la Directia Generala Infrastructura si Transport Feroviar (DGITF) ne aflam in ultima faza de dezvoltare a proiectului Curtici-Simeria-Brasov aferent Coridorului IV. Saptamana viitoare ne vom intalni cu reprezentantii DG Regio si vom propune solutia fezabila pentru Romania, solutia pe care ne-o putem permite in prezent”, a declarat subsecretarul de stat pentru transport feroviar, Constantin Axinia, in cadrul conferintei „Cale ferata pentru o dezvoltare durabila”, organizata de Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF), impreuna cu UK Trade and Investment, agentia guvernamentala de promovare a relatiilor internationale a Marii Britanii. „De acest proiect sunt interesati atat operatorii feroviari cat si construtorii din industrie pentru un plus de profit”, a punctat Axinia.
În ciuda declaratiilor repetate ale reprezentantilor executivului privind importanta sistemului feroviar de transport, investitiile în reteaua de cai ferate de pe teritoriul tarii noastre au fost grav neglijate în ultimii 20 de ani. Astfel, s-a ajuns ca în anul 2008 o proportie covârsitoare a infrastructurii feroviare sa fie într-o stare avansata de degradare, constituindu-se astfel într-o importanta piedica pentru asigurarea nevoilor de transport ale persoanelor sau marfurilor, atât intern cât si extern. Aceasta stare de fapt a fost asumata si confirmata de reprezentantii Guvernului României si Ministerului Transporturilor prin diferite acte oficiale, inclusiv cu caracter legislativ (unul dintre acestea – respectiv HG 817/2005 „Plan privind strategia pe termen lung a sectorului feroviar” – este aprobat chiar de dumneavoastra). Citând din ultima “Situatie a scadentelor la lucrarile de reparatii ale principalelor elemente ale infrastructurii feroviare” va informam ca astazi aproape 5000 km de linii, 65% din poduri, 80% din podete si macazuri, 85% din instalatii si 95% din liniile de contact sunt scadente la reparatii. În locul investitiilor masive singura solutie gasita de autoritati a fost micsorarea continua a vitezelor trenurilor de calatori si marfa astfel încât astazi viteza medie a trenurilor de calatori pe reteaua CFR este de 42 km/h iar a celor de marfa de 17 km/h.
„In perioada imediat urmatoare vom adopta o noua solutie pentru a termina in 2010 lucrarile la Coridorul IV pe sectiunea Bucuresti-Fetesti, iar in 2009 sa terminam lucrarile pe sectiunea Fetesti-Constanta. Vom incerca astfel sa reducem timpul de calatorie pe tronsonul Bucuresti-Constanta la 2 ore si jumatate fata de 4 ore si jumatate in prezent. Masura va da nastere la unele modificari de preturi si ale unor servicii. La finalizarea Coridorului IV asteptam si operatorii privati de transport calatori dar contam si pe implicarea furnizorilor de material rulant din industria de profil, mai ales asteptam constructorii de material rulant din Romania, in proiectele de crestere a calitatii transportului feroviar, pentru ca in aceste momente de criza financiara este nevoie sa dam de lucru oamenilor”, a mai punctat Constantin Axinia. „In prezent lucram la cateva modificari ale taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) deoarece dorim sa stimulam transportul feroviar de calatori si pe cel de marfuri, de stat sau privat. Vom incerca astfel sa facem o reducere a TUI-ului dar in asa fel incat sa nu dezechilibram infrastructura insa dorim ca pe anumite tronsoane de cale ferata traficul sa fie mai intens.
Mai exact, modificarile de TUI constau in faptul ca pentru trenurile care se experimenteaza pe anumite tronsoane de circulatie, o perioada de timp sa nu percepem TUI-ul. Prin aceasta masura vrem sa vedem daca respectivele sectiuni sunt profitabile, daca traficul nu este neaparat perfomant dar duce la dezvoltarea zonei respective mentinem masura de reducere a TUI, dar daca traficul este foarte scazut vom fi nevoiti sa inchidem liniile respective”, a adaugat subsecretarul de stat Axinia. Referitor la tema conferintei de la Poiana Brasov, Axinia a mentionat faptul ca „in prezent Autoritatea Feroviara Romana are dispozitie sa nu mai omologheze niciun fel de material rulant vechi, adus din lada de gunoi a Europei, niciun fel de material rulant mai vechi de anul 2000 nu va mai circula pe calea ferata romana. Ne costa mai mult reparatia materialului rulant vechi decat achizitia unuia nou”, a conchis Contantin Axinia, subliniind faptul ca masura va insemna un plus pentru dezvoltarea unui sistem de cale ferata durabil.
Constantin Axinia a criticat faptul ca in Romania, modernizarea parcului de material rulant se face exclusiv prin reabilitarea unor vehicule foarte vechi, care nu include componentele principale (motor, boghiuri, etc).
La aceasta conferinta desfasurata la Poiana Brasov, au mai participat Claudiu Dumitrescu, Directorul General al Directiei Infrastructura si transport feroviar din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Mihail Faca, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Liviu Pescarasu, Director General al CFR Calatori si de asemenea, reprezentanti ai asociatiilor de profil, cum ar fi Asociatia Industriei Feroviare din Marea Britanie, Rail Freight Group si reprezentanti ai companiilor Alstom, Bombardier, GFR, Servtrans, Siemens, Atelierele CFR Grivita, Romania Euroest, Inda, Promat, RC-CF Trans, Remar Pascani, Remarul 16 Februarie, Softronic Craiova, Spiact Craiova, etc. Conferinta „Cale ferata pentru o Dezvoltare Durabila” a fost organizata cu sprijinul AFER, ATFER, CFR Calatori, CFR Marfa, CFR SA, CONFER si Electrificare CFR.