AIF-2016 ro

SCRISOARE DESCHISA adresata VicePresedintelui Comisiei Europeane pe probleme de Transport SIIM KALLAS

  • -

SCRISOARE DESCHISA adresata VicePresedintelui Comisiei Europeane pe probleme de Transport SIIM KALLAS

Category : Ştiri

 Stimate Domnule Vicepresedinte SIIM KALLAS,

Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF) va solicita sprijinul in identificarea unei solutii privind rezolvarea finantarii adecvate a administratorului national de infrastructura feroviara din Romania, CFR SA, astfel incat piata feroviara locala si europeana sa nu fie distorsionata pe fondul lipsei de finantare a proiectelor.
Conform declaratiilor Ministrului Transporturilor si Infrastructurii Anca Boagiu, ministerul urmareste anularea datoriilor celor doi operatori de transport CFR Calatori (operatorul national de transport feroviar de pasageri) si CFR Marfa (operatorul national de transport feroviar de marfa), in valoare de 129 milioane euro.
Aceasta suma reprezinta jumatate din bugetul alocat administratorului national de infrastructura, CFR SA, de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Prin masura de anulare a datoriilor, administratorul national de infrastructura, CFR SA, se va afla in imposibilitatea finantarii adecvate a lucrarilor de mentenanta a liniilor de cale ferata dar si de finantare a proiectelor derulate prin cofinantare europeana.
In plina criza economica si in contextul multiplelor declaratii europene cu privire la finantarea infrastructurilor de transport mai putin poluante si de asigurare a unui cadru economic propice pastrarii si crearii locurilor de munca, decizia de stingere a datoriilor celor doi operatori nationali, CFR Calatori si CFR Marfa, consideram ca vine in contradictie cu temele mai sus mentionate.

Domnule Vicepresedinte SIIM KALLAS,

Va solicitam sprijinul pentru construirea cadrului adecvat de finantare a infrastructurii feroviare si de sprijinire a construirii unui mediu de afaceri feroviar puternic si competitiv si pe piata romaneasca.
Aceasta Scrisoare a fost transmisa si catre Vicepresedintele CE ANTONIO TAJANI si Comisarului European JOHANNES HAHN.

Asigurandu-va de intreaga noastra consideratie,
Stefan Rosean
Seretar General AIF