AIF-2016 ro

Industria feroviara si-a desemnat laureatii in cadrul Galelor Feroviare 2018

  • -

Industria feroviara si-a desemnat laureatii in cadrul Galelor Feroviare 2018

Category : Ştiri

Club Feroviar si Asociatia Industriei Feroviare din Romania (AIF) au decernat, la 6 decembrie, cu ocazia celei de-a XIII-a editii a Galelor Feroviare, sapte premii de excelenta pentru recunoasterea unor idei, concepte, activitati sau initiative de cercetare ce urmaresc dezvoltarea transportului pe sina in Romania.

Premiul de excelență în domeniul feroviar pentru activitate industrială a fost acordat constructorului Arcada Company, pentru reabilitarea podurilor dunărene, Cernavodă și Borcea, precum și pentru redarea circulației feroviare a ansamblului de poduri dunărene “Anghel Saligny”.

Este o societate 100% romaneasca ale carei proiecte susțin dezvoltarea interoperabilității în procesul transportului feroviar și țin de viziunea noastră de conectivitate, atât prin infrastructură, cât și prin calitatea relațiilor interumane pentru a dezvolta noi investiții în România. Arcada Company, înființată în anul 1994, cu un spectru vast de activitate, are în portofoliu lucrări importante, specializându-se în domeniul construcției de căi ferate și poduri feroviare.

“Ne bucuram pentru recunoasterea eforturilor depuse de noi si amintim proiecte importante din portofoliul nostru, precum cele doua poduri dunarene, Cernavoda si Borcea, tronsoanele Micasasa-Coslariu, Vintu de Jos-Simeria, alaturi de tunelul de 780 metri de pe acest tronson, primul executat, in intregime, dupa ’89, de catre o companie romaneasca” a declarat Florentina Sarafoleanu, manager Arcada Company.

Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru încurajarea transportului feroviar, a fost acordat Primăriei Mogoșoaia pentru realizarea peronului Parc Mogoșoaia, care facilitează locuitorilor comunei o posibilitate de navetă prietenoasă cu mediul.

Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru inițiativă în afaceri a fost decernat companiei Thales Systems Romania, pentru dezvoltarea unui nou centru de competență în România, începând cu anul 2019. Această investiție strategică a grupului va duce în următorii 5 ani la recrutarea a peste 1500 de angajați.

După succesul înregistrat de centrul de cercetare-dezvoltare de la București, implicat astăzi în proiecte feroviare din întreaga lume, într-o eră a digitalizării și a transformărilor radicale în ceea ce privește domeniul IT, al securității fizice și informatice și pentru a-și atinge obiectivele de creștere, compania astăzi premiată a decis să-și sporească semnificativ capacitatea de cercetare-dezvoltare, atât în activitățile civile, cât și în cele legate de apărare.

Grupul Thales a decis la mijlocul anului 2018 să redistribuie activității de cercetare-dezvoltare din centrele sale principale (Franța, Germania, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada) și sa dezvolte două Centre de Competență noi, multi-business în România și în India. Centrul de Competență din România, care va demara oficial activitatea la începutul anului 2019, are ca scop extinderea bazei existente în Transport (în prezent 280 de ingineri în București) cu activități suplimentare în domeniile Apărării și Aero-Spațiale.

“Suntem mandri sa putem avea un astfel de centru in Romania. Thales a participat si isi doreste sa participe in continuare la toate proiectele importante in sectorul de transporturi din Romania. De 10 ani structura companiei a fost gandita pentru dezvoltare si competenta, deoarece Thales este o companie de tehnologie, nu suntem un grup industrial. Transporturile fac parte din strategia noastra si activam in domeniul caii ferate si metrou”, a punctat Silviu Agapi, director general Thales Romania.

Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru invenție, cercetare și inovație a fost decernat companiei Grup Feroviar Roman pentru cercetare și inovare software în domeniul ingineriei transportului și traficului, concretizată (în acest an) în aplicația informatică SHUNTING EXPERT.

Compania Grup Feroviar Roman a înțeles că digitalizarea nu este un scop în sine. Realizarea ei trebuie să se afle într-un raport direct cu îmbunătățirea relațiilor cu clienții săi, pe de o parte, și cu simplificarea activității personalului operațional, pe de altă parte. După succesul obținut de conceptul portalului dedicat clienților (care creează, totodată, în adâncimea proceselor operaționale semnificative sinergii), în acest an, o noua aplicație informatica, surprinzătoare prin aparenta ei simplicitate și perfect integrata în paradigma activităților specifice complexelor feroviare (cu volume mari de manevra și numeroase linii, vagoane și locomotive) a fost deja integrată în procesul de producție. Și acest nou instrument informatic (Shunting Expert) îndeplinește cele 2 criterii de performanță enunțate care vizează condensarea temporală (fără denaturare) a proceselor operaționale și creșterea satisfacției clienților.

“Acesta este un proiect de succes si vreau sa cred ca va da roade si in continuare. Nu este usor sa fii inginer, este un domeniu in care se munceste mult, iar produsul final este disponibil dupa foarte multa munca depusa, de la etapa de idee, pana la etapa de schita a proiectului, apoi etapele de testari si aplicatii, pana la finalizarea produsului si scoaterea acestuia pe piata”, a punctat Amedeo Neculcea, consilier dezvoltare in cadrul Grup Feroviar Roman.

Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru dezvoltarea transportului local pe șină a fost acordat Primăriei Municipiului Oradea și societatii de transport public OTL, pentru dezvoltarea continuă a capacității de transport local, în general, și pentru politica pe care o duce Primăria pentru dezvoltarea transportului electric pe șină, în special.

Premiul de excelenţă în domeniul feroviar pentru întreaga activitate a fost decernat domnului Vintilă Mocanu, presedinte executiv al companiei voestalpine Vae Apcarom, pentru activitatea desfăşurată în slujba căii ferate şi a impresionantei contribuții pe care a adus-o industriei feroviare.

“Ma bucura premiul primit si recunostinta aratata. Cand ai o asemenea raspundere, esti un beneficiar al muncii unei intregi echipe. Eu am avut noroc sa pot lucra cu specialisti si sunt mandru sa spun ca Apcarom este competitiva si pe alte piete, precum cea din Asia, unde avem contracte majore. Sper ca evolutia pietei transporturilor in Romania va fi una buna, inca se investeste in calea ferata ceea ce este un lucru bun”, a punctat domnul Vintila Mocanu.

La aceasta editie a Galelor Feroviare au fost acordate si Premii Speciale pentru pastrarea traditiei transportului pe sina. Pentru redeschiderea circulatiei pe linia Dornești – Gura Putnei – Putna, au fost premiati primarul Gheorghe Coroama, Primaria Putna, Radu Pipa, director SRCF Iasi, Liviu Doru Andriescu, sef sectia L5 Suceava, Ioan Schifor, sef statia Radauti, SRCF Iasi, Arhimandrit Velnic Melchisedec, staretul Manastirii Putna si Constantin Axinia, directorul regionalei CFR Calatori Iasi. Au luat cuvantul domnii Radu Pipa si Constantin Axinia.