În 2012 România ar putea lansa licitaţia privind elaborarea studiului de prefezabilitate pentru linia de mare viteză

În 2012 România ar putea lansa licitaţia privind elaborarea studiului de prefezabilitate pentru linia de mare viteză

„Elaborarea termenilor de referință pentru achiziția studiului de prefezabilitate pentru proiectul de linie de mare viteză Budapesta – București – Constanța ar putea să se finalizeze până în luna mai, deoarece s-a aprobat fila de buget pe anul 2012. Conform ipotezelor, viteza de deplasare a trenurilor pe LMV este estimată la 250-300 km/h. Traseul acestei linii nu este încă definitoriu, însă în perioada următoare statele implicate vor trebui să se decidă asupra concluziei finale”, a declarat Adrian Dragomirescu, Șef Serviciu Planificare și Monitorizare Programe – CFR SA, în cadrul conferinţei „Transportul feroviar de pasageri pe agenda mobilităţii durabile”, ce s-a desfăşura în perioada 28-29 martie 2012, la Sibiu, eveniment ce a fost organizat de Club Feroviar şi Asociaţia Industriei Feroviare din România (AIF).

Menţionăm că la sfârşitul lui 2011 a avut loc prima întâlnire a Grupului de Lucru al UIC privind elaborarea Manualului de instrucțiuni pentru implementarea infrastructurii feroviare de mare viteză în cadrul Grupului de Mare Viteză al UIC la care a participat și CFR SA care, în acest an va elabora un text pentru acordul de asistenţă tehnică din partea UIC pentru proiectul liniei de mare viteză.

„Tot în 2012, se va organiza o întrevedere la nivelul direcțiilor de specialitate din Ministerul Transporturilor din România şi Ministerul Dezvoltării din Ungaria pentru a dezbate câteva probleme obligatorii care decid planificarea, construcția şi exploatarea infrastructurii de mare viteză. Se vor pune în discuţie probleme ce ţin de durata de viață – 50 de ani sau mai mult, trafic dedicat sau mixt,  finanțare mixtă sau numai PPP, locaţia depoului sau terminalului de material rulant care va fi construit fie la Constanţa fie la Budapesta”, a mai precizat Dragomirescu.


Arhiva AIF