AIF-2016 ro

Comunicat de presă 12.09.2012-Prezenţă românească importantă la cel mai mare târg feroviar european, InnoTrans 2012

• -

Category : Evenimente , Ştiri

Asociaţia Industriei Feroviare din România, Astra Vagoane Călători, Club Feroviar, Remar 16 Februarie sunt printre organizaţiile româneşti prezente la ediţia din acest an a celui mai important târg de profil, InnoTrans, desfăşurat la Berlin, în perioada 18 – 21 septembrie 2012.
Activând în domenii diferite ale verticalei feroviare, de la industria constructoare şi reparatoare de material rulant (Atelierele CFR Griviţa, Remar Paşcani), servicii de consultanţă şi proiectare (Vio-Top), servicii de consultanţă de afaceri (Club Feroviar), echipamente feroviare (Eximprod, Prebet) companiile românesti se află în căutarea unor noi pieţe de desfacere a produselor şi serviciilor, interes existând în special pentru potenţiali parteneri de afaceri din ţările Spaţiului Extins al Mării Negre* şi zona BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China).
La nivel mondial exporturile de vehicule feroviare şi echipamente a atins în 2010 valoarea de 24,5 miliarde USD**, o creştere de 13% comparativ cu anul 2000. Aproximativ 73% din această valoare este reprezentată de exporturile ţărilor dezvoltate din Europa, respectiv 18 miliarde USD. În ceea ce priveşte România, se observă o creştere constantă a exporturilor de vehicule şi echipamente pentru căile ferate în anii anteriori crizei economice, valoarea acestora ajungând la 361 milioane EUR în 2008***. După 2009, se înregistrează însă o scădere semnificativă, pe fondul recesiunii economice la nivel naţional.
Ce a determinat această scădere, care sunt primele semne ale revenirii, ce oportunităţi de afaceri sunt în domeniul feroviar, evoluţia sectorului feroviar din România, precum şi cele mai importante proiecte feroviare în derulare sau planificate sunt câteva dintre tematicile celor trei rapoarte de piaţă – Dezvoltarea Infrastructurii Feroviare, Transport feroviar de călători şi Transport feroviar de marfă & logistică – pe care compania de consultanţă Club Feroviar le va prezenta la InnoTrans.

*Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Georgia, Grecia, Iran, Kazahstan, Kosovo(UNSCR 1244/99), FIRMacedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia,Turkmenistan, Ucraina, Ungaria si Uzbekistan (www.railwaysummit.com)
**UNACD Handbook of Statistics 2011
*** Institutul Naţional de Statistică, Anuarul Statistic 2011