AIF-2016 ro

Parlamentul European a aprobat un nou cadru legislativ pentru Sistemele Inteligente de Transport

  • -

Parlamentul European a aprobat un nou cadru legislativ pentru Sistemele Inteligente de Transport

Category : Ştiri

Comisia Europeana apreciaza votul exprimat la 7 iulie de Parlamentul European in favoarea unui nou cadru legislativ pentru Sistemele Inteligente de Transport (ITS). Acestea pot avea o contributie semnificativa la transformarea sistemului de transport intr-unul mai ecologic, mai sigur si mai eficient. Directiva adoptata ar trebui sa accelereze adoptarea de tehnologii inovatoare de transport in intreaga Europa.
Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre vor avea la dispozitie 18 luni pentru transpunerea Directivei.
In 2010 vor fi instituite Comitetul european pentru ITS si Grupul consultativ european pentru ITS iar in 2011Comisia va adopta un program de lucru, iar statele membre vor intocmi un prim raport cu privire la activitatile lor la nivel national.
„Aceasta Directiva este un instrument important pentru implementarea coordonata a ITS in Europa. Vom face un mare pas inainte catre adoptarea si utilizarea de servicii ITS interoperabile si fluide, lasand in acelai timp statelor membre libertatea de a decide in ce sisteme sa investeasca ”, a declarat Comisarul Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei si responsabil de transporturi.
Sistemele inteligente de transport aplica tehnologiile informatiei si comunicatiilor in diverse moduri de transport, pentru a le face mai eficiente, reducand la minimum, concomitent, efectele negative asupra sanatatii, naturii, economiei si calitatii vietii. Costurile aglomerarii traficului – estimate la 1% din produsul intern brut european – pot fi reduse cu 10% prin adoptarea de ITS. Se preconizeaza ca instalarea de tehnologii inteligente in masini si camioane va ajuta la prevenirea, in fiecare an, a peste 5.000 de decese datorate accidentelor rutiere.
In temeiul acestei Directive, Comisia trebuie sa adopte, in decursul urmatorilor sapte ani, specificatii (functionale, tehnice, organizationale sau dispozitii privind serviciile) care sa abordeze compatibilitatea, interoperabilitatea si continuitatea solutiilor ITS la nivelul intregii Europe. Grupul consultativ european pentru ITS, va reuni reprezentanti ai partilor interesate pertinente din domeniul ITS si va furniza consultanta Comisiei cu privire la aspectele comerciale si tehnice ale implementarii si utilizarii ITS in Uniune.