AIF-2016 ro

Reuniunea MECMA: exporturile genereaza iesirea din criza

  • -

Reuniunea MECMA: exporturile genereaza iesirea din criza

Category : Ştiri

     Pe 18 februarie 2010 a avut loc reuniunea anuala a consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, la care au participat ministrul de resort Adriean Videanu, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, secretarul de stat Maria Pârcalabescu, dar si alti secretari de stat, consilieri economici.
De asemenea, a fost invitata si Asociatia Industriei Feroviare din România (AIF), care a fost reprezentata de secretarul general Stefan Roseanu.
La conferinta au fost prezentate evolutiile exportului si importului, deficitul comercial si structura comertului international al României.
Astfel, diferenta dintre dinamica comertului exterior, în 2009, calculata pe baza valorilor exprimate în lei si cea în euro, a fost determinata de deprecierea monedei nationale.
Pe parcursul anului 2009, dinamica exporturilor a devansat dinamica importurilor în fiecare luna. Situatia cea mai favorabila a fost înregistrata în luna decembrie, când exporturile au crescut cu 18,9%, iar importurile au scazut cu 9,9% fata de aceeasi luna a anului trecut.
„Pentru iesirea din criza un pilon important îl reprezinta exporturile. Pentru aceasta, o atentie deosebita trebuie acordata identificarii potentialului de absorbtie al pietelor externe. Consilierii economici trebuie sa fie purtatori de cuvânt si al mediului privat, nu numai al celui de stat. Companiile mici si mijlocii sunt mult mai dinamice”, a declarat Videanu.
Companiile mici si mijlocii (IMM-uri) ar trebui sa beneficieze de mai multa atentie din partea autoritatilor, mai ales ca activitatea acestora asigura 74% din PIB-ul României.
Ministrul a mai adaugat ca misiunile economice trebuie sa fie evaluate si ca dialogul cu mediul de afaceri este insuficient.
Teodor Baconschi a tinut sa precizeze ca apreciaza „sinergiile public-private pentru sprijinirea eforturilor misiunilor economice. Trebuie încheiat un protocol de claborare între Ministerul Afacerilor externe si Ministerul Economiei pentru stabilirea rolului în ambasade. Practic, trebuie formata o echipa cu ambasadorii. De asemenea, consilierii economici ar trebui sa faca si analize cu profil tematic, nu numai analize pe tarile în care îsi desfasoara activitatea”.
Obiectivele prioritare pentru România sunt Moscova, Beijing, Cairo si în curând, Chisinau. Ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu a criticat atitudinea autoritatilor: „colegii mei, când ajung la autoritati, gasesc usi închise. Trebuie ascultati si oamenii de afaceri români indiferent de dimensiunea activitatii companiilor”.
„AIF doreste sa promoveze în mod activ produsele industriei autohtone si în acest sens ne bucura deschiderea manifestata de Ministerul Economiei si Ministerul Afacerilor Externe pentru a întari capacitatea de reprezentare a societatilor românesti pe piata externa. În contextul globalizarii, companiile membre AIF spera sa se poata dovedi parteneri de încredere în proiectele feroviare si pe alte piete decât cele considerate traditionale”, a delcarat pentru Railway Insider, Stefan Roseanu, secretar general AIF.